
 
 
 
 
 

STATE OF ARIZONA 
 

OFFICE OF THE ATTORNEY GENERAL 
 

 
ATTORNEY GENERAL OPINION 

 
by 
 

TERRY GODDARD 
ATTORNEY GENERAL 

 
December 24, 2007 

 
 

 
No. I07-013 
(R07-028) 

 
 

Re:  Open Meeting Law and Comments to the 
Media Concerning Issues that May Come 

Before a Public Body 
  
 

 
TO: The Honorable Steve M. Gallardo 
 The Honorable David Lujan 
 Arizona House of Representatives 
 
 
 
 

Question Presented 

You have asked whether Arizona’s Open Meeting Law (“OML”) prohibits a member of a 

public body from speaking to the media concerning matters that may come before the public 

body. 

Summary Answer 

The OML does not prohibit a member of a public body from speaking to the media 

concerning matters that may come before the public body. 
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Analysis 

All meetings of public bodies1 must comply with the OML.  Ariz. Att’y Gen. Op. I05-

004.  Under the OML, a “meeting” is:   

the gathering, in person or through technological devices, of a 
quorum of members of a public body at which they discuss, 
propose or take legal action, including any deliberations by a 
quorum with respect to such action. 

A.R.S. § 38-431(4). 

Your inquiry concerning comments to the media stems from the theory that the OML 

may be violated if one member of a public body comments to the media concerning a matter that 

may come before the public body, and a quorum of the public body reads or hears those 

comments.  When addressing e-mails among a quorum of the members of a public body, this 

Office advised that a member cannot propose legal action to a quorum of the public body outside 

of a meeting that complies with the OML.  Ariz. Att’y Gen. Op. I05-004.  Other conduct within 

the OML requires more than a single communication because it involves discussion, taking legal 

action and deliberations.  Id.  

Although a single e-mail to a quorum of a public body proposing legal action violates the 

OML, a comment reported through the media does not.  The distinction is that an e-mail to a 

quorum of the board involves a “gathering” of a quorum, and a member’s comment to the media 

does not.   A gathering of a quorum under the OML does not require simultaneous interaction.  

                                                           
1 A “public body” subject to the OML includes 
 

the legislature, all boards and commissions of this state or political subdivisions, all multimember 
governing bodies of departments, agencies, institutions and instrumentalities of the state or 
political subdivisions, including without limitation all corporations and other instrumentalities 
whose boards of directors are appointed or elected by the state or political subdivision.  Public 
body includes all quasi-judicial bodies and all standing, special or advisory committees or 
subcommittees of, or appointed by, the public body. 
 

A.R.S. § 38-431(6). 
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Ariz. Att’y Gen. Op. I05-004.  “[E]ven if communications on a particular subject between 

members of a public body do not take place at the same time or place, the communications can 

nonetheless constitute a ‘meeting.’”  Id.  The OML also includes a gathering through 

technological devices.  For example, members of a public body may gather by telephone, video 

conference and e-mail.  Id. (discussing e-mail meetings); Ariz. Att’y Gen. Op. I91-033 

(conducting business at open meetings by use of telephone or video conference); Arizona Agency 

Handbook § 7.10.2 (Ariz. Att’y Gen. 2001) (addressing participation in meetings by telephone 

and video conference).2  In addition, board members may “gather” illegally through polling and 

other devices intended to circumvent the law.  Ariz. Att’y Gen. Op. 75-8.  Yet, the term 

“gathering” indicates that the OML does not apply to every situation in which a quorum of a 

board may become aware of what another member has said.3  

A statute is interpreted in light of its “context, subject matter, historical background, 

effects and consequences, and spirit and purpose.”  Zamora v. Reinstein, 185 Ariz. 272, 275, 915 

P.2d 1227, 1230 (1996).  “The OML is intended to open the conduct of government business to 

public scrutiny and prevent public bodies from making decisions in secret.”  Ariz. Att’y Gen. 

Op. I05-004 at 1 (citing Karol v. Bd. of Educ. Trs., 122 Ariz. 95, 97, 593 P.2d 649, 651 (1979)).  

Media reports about the work of public bodies supports the interest of open government, which is 

the same purpose that the OML serves.   

 Unlike e-mails to a quorum of members, a message communicated to the media reaches 

other members of a public body indirectly, if at all.  In addition, when the media disseminates the 

                                                           
2 The reference to “technological devices” in the definition of “meeting” was added to the OML in 2000 “to prohibit 
a quorum of a public body from secretly communicating through technological devices, including facsimile 
machines, telephones, and electronic mail.”  Ariz. Agency Handbook, § 7.5 (Ariz. Att’y Gen. 2001). 
 
3 “Gathering” is not defined in the OML statutes.  In addition, the dictionary provides little guidance, defining 
gathering as a meeting or assembly, with assembly defined as a group of persons gathered together.  Webster’s II 
New College Dictionary 69, 472 (2005). 
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information, it is open to and intended for the public.  These characteristics distinguish a 

communication with the media from the types of communications that this Office has previously 

advised are “meetings” subject to the OML.  Therefore, a communication with the media that 

may reach a quorum of the board’s members is not a “gathering” of the public body, and, for that 

reason, it is not a meeting.  A contrary conclusion would virtually eliminate the concept of a 

“gathering” from the definition of a meeting.  It also undermines the purpose of the OML.  If 

members of public bodies refrain from speaking to the media, then government becomes less 

open to the public, not more.  Cf. Mills v. Alabama, 384 U.S. 214, 218-19 (1966) (recognizing 

role of press in “free discussion of governmental affairs”).  For these reasons, the language and 

purpose of the OML indicate that it does not limit the ability of members of public bodies to 

communicate with the media.4  

Conclusion 

The OML does not prohibit a member of a public body from speaking to the media 

regarding matters that may come before the public body.  A meeting subject to the OML requires 

a gathering of a quorum of members of the public body, and a gathering does not occur when 

members merely hear or read a comment, including a proposal for legal action, made by another 

member in the media.   

 
             
       Terry Goddard 

      Attorney General 

#106127 

                                                           
4 Of course, there are some limits on the information members of public bodies may share with the general public, 
including the media.  For example, members may not disclose minutes of or discussions made at an executive 
session except to certain authorized individuals.  A.R.S. § 38-431.03(B); see also Ariz. Att’y Gen. Op. I96-012 
(recognizing executive sessions are exception to openness requirement).   


