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Questions Presented

You have asked the following questions regarding freedom of political association under
Arizona’s campaign finance laws:

1. May an incumbent Arizona Legislative candidate associate himself with an
Arizona political committee (standing or super PAC) in support of or opposition to one or more
candidates if the committee does not accept contributions for the candidate’s own race and does
not make expenditures in connection with the candidate’s own race?

2. May an incumbent Arizona Legislative candidate associate himself with an
Advocacy Organization (LR.C. § 501(c)(4), {c)(5), or (c)(6)) if the Advocacy Organization does
not make any expenditures to influence the candidate’s own race and does not receive or make
contributions or expenditures that would trigger registration as an Arizona political committee of

any kind?



Summary Answers

1. Yes, with qualification. Arizona law permits a state legislative candidate to

associate with a state political committee that supports or opposes one or more other candidates

and that neither contributes nor expends funds toward the candidate’s own race, provided that (a)

the political committee is not the candidate’s OM campaign committee, (b) the candidate is not
acting as an agent of his own campaign committee, and (c) the candidate follows all other state
campaign finance rules.

2. This question requires a fact-driven analysis of which factors require registration
as a political committee under A.R.S. § 16-901(19) and what types of conduct constitute an
independent expenditure under A.R.S. § 16-901(14). Because the answer to this question may
vary based on an infinite number of factual permutations, we decline to pfovide a formal opinion
in response to this question. We recommend that you refer to the Handbook for Candidates &
Political Committees and the Guide for Campaign Finance published by the Arizona Secretary of
State when considering these issues.

Background

Courts have long recognized the social and personal importance of allowing individuals
to associate with political organizations of their choice. In Buckley v. Valeo, the United States
Supreme Court affirmed that the “freedom of political association . . . is ‘a basic constitutional
freedom®” that the First Amendment protects. 424 U.S. 1, 24-25 (1976) (quoting Kusper v.
Pontikes, 414 U.S. 51, 57 (1973)).

At the same time, courts have also identified compelling interests that justify some
restrictions on this freedom. In particular, Buckley upheld parts of a restriction designed “to limit

the actuality and appearance of corruption” in campaign finance. Id. at 26. The Buckley Court



recognized that some forms of political association could covertly “secure a political quid pro
quo from current and potential office holders” whereby “the integrity of our system of
representative democracy is undermined.” Jd at 26-27. Even if these corrupt quid pro quo
arrangements do not actually arise, “the appearance of corruption” and the “public awareness of
the opportuniﬁes” for such arrangements are of “almost equal concern.” fd. at 27.

This deep tension—between the need to protect freedom of political association and the
need to deter real and apparent corruption—has prompted federal and state governments to
develop increasingly complex campaign finance regulatory schemes. Your question implicates
this long-recognized tension.

Analvsis
In general, an Arizona Legislative candidate may associate with a state political committee
that supports or opposes one or more other candidates and that does not influence the
candidate’s own race.

Your first question is whether an Arizona Legislative candidate (“the Candidate™) may
associate with a certain kind of political committee (“the Committee™). According to your
explanation, the Candidate’s association with the Committee might “include fundraising for the .
.. Committee, serving on the Board of Directors, and/or serving as Chairman.” Request at 1.
The Committee would neither “receive contributions for the candidate’s own race” nor “make
any expenditure in connection with the candidate’s own race.” Request at 1. The Committee
might “make contributions to [other] Arizona Legislative candidates” and would “restrict its
expenditures to those that influence only races other than the candidate’s.”’ Request at 1-2.

Arizona law acknowledges that legislative candidates have a basic right to lend their

personal support to other candidates of their choice. This acknowledgment has, for instance,

' Our analysis assumes—and therefore applies only to the extent—that the Committee would actually operate in the
way that you have described (i.e., that it would neither receive contributions for the Candidate nor make
expenditures in connection with the Candidate).




compelled this Office to deem an Arizona statute “patently unconstitutional to the extent that it
prohibits a candidate from making a contribution to other campaigns with the candidate’s
personal funds.” Ariz. Att'y Gen. Op. 187-039. In Buckley, the Supréme Court similarly
declared that “[tlhe candidate, no less than any other person, has a First Amendmerﬁ right to
engage in the discussion of public issues and vigorously and tirelessly to advocate his own
election and the election of other candidates.” 424 U.S. at 52 (emphasis added). Since the
Candidate’s association with the Committee would constitute an expression of the Candidate’s
support for other candidates, Arizona law generally permits this kind of association.

Arizonei law does not, however, permit this kind of association in all circumstances. In
an effort to stem real and apparent corruption, the Arizona Revised Statutes have placed
restrictions on the particular ways in which candidates may support one another via political
association. We discuss these restrictions below.

1. The Committee must not be the Candidate’s own campaign committee.

Under AR.S. § 16—905(F), a “candidate’s campaign commiftee . . , shall not transfer or
contribute money to any other campaign . . . committee . . . .” Moreover, under AR.S. § 16-
903(D), a “political committee that supports . . . another candidate . . . may not be designated as a
candidate’s campaign committee.” Hence, if the Committee were the Candidate’s campaign
committee, the Committee’s contributions to other candidates would violate § 16-905(F) and §
16-903(D). |

The Candidate could take steps to ensure that the Committee does not become his
campaign committee. “Candidate’s campaign committee” means “a political committee
designated and authorized by a candidate,” A.R.S. § 16-901(3), although a political committee

might become a candidate’s de facto campaign committee even without the candidate’s formal



designation if it accepted earmarked contributions for that candidate, see A.R.S. § 16-907(B); ¢f.
Van Riper v. Threadgill, 183 Ariz. 580, 583, 905 P.2d 589, 592 (Ct. App. 1995) (deeming an
“informal ad hoc group[]” té be a political committee). Therefore, as long as the Candidate |
neither designates the Committee as his campaign committee nor accepts contributions from it,
' the Committee will not become his campaign committee.

Note that if the Committee becomes the campaign committee of any candidate, it cannot
also be a standing political committee. A.R.S. § 16-907(D). To avoid this result, a concerned
candidate should follow the steps outlined above.

2. The Candidate must not be acting as an agent of his own campaign committee.

Even if the Committee is not the Candidate’s campaign committee, the Candidate’s
association with the Committee might still violate sections 1'6—905(F) and § 16-903(D) in at least
one scenario. If in associating with the Committee, the Candidate acts as an agent of his own
campaign committee, then this association might constitute a contribution from the Candidate’s
campaign committee to another candidate, which sections 16-905(F) and 16-903(D) prohibit. An
important question, then, is whether the Candidate is an agent of his own campaign committee
by virtue of his association with the Committee.

Arizona Revised Statute § 16-903(E) provides as follows:
Any candidate who receives a contribution or any loan for use in connection with
the campaign of that candidate for election or who makes a disbursement in
~ connection with that campaign shall be deemed as having received the
contribution or as having made the disbursement as an agent of the candidate’s
campaign committee for purposes of this article.
This statute does not directly address the situation at hand; rather, it deals with a “candidate who

receives a contribution” for “the campaign of that candidate” or “who makes a disbursement” for

“that campaign” (emphasis added), i.e., a candidate who receives or spends money for his or her



own campaign. Because the Committee would limit its spending to races other than the
Candidate’s, section 16-903(E) does not render the Candidate an agent of his own campaign
committee merely by virtue of associating with the Committee.

No Arizona statute deems a candidate who contributes to another campaign to be thereby
acting as an agent of his own campaign committee absent additional facts. Any such judgment
would make all such contributions illegal per § 16-905(F), whereas in reality these contributions
are not only perniitted but also protected. See, e.g., Ariz. Att’y Gen. Op. 187-039; Buckley, 424
- U.S. at 52. Thus, the Candidate would not be acting as an agent of his own campaign committee
simply by virtue of his association with the Committee.

3. The Candidate must follow all other state campaign finance rules.

The Candidate who associates with the Committee but does not act as an agent of his
campaign committee is acting personally. Various state campaign finance rules, such as personal
contribution limits, therefore apply. See A.R.S. § 16-905(B). The applicability of these rules is

beyond the scope of the questions presented.
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Conclusion
An Arizona Legislative candidate may associate with an Arizona political committee that
supports or opposes one or more other candidates and that neither contributes nor expends
toward the candidate’s own race, provided that (a) the political committee is not the candidate’s
own campaign committee, (b) the candidate is not acting as an agent of his own campaign

committee, and (c) the candidate follows all other state campaign finance rules.

Eric J. Bistrow
Chief Deputy Attorney General

*Under the Attorney General’s policy of avoiding conflicts of interest and the appearance of
impropriety, Attorney General Thomas C. Horne has recused himself from any participation in
formulating this Opinion. Eric J. Bistrow, Chief Deputy Attorney General, has been designated
to serve as the acting Attorney General for purposes of this Opinion.



